Alkoof
Een alkoofcamper is gebouwd op een chassis van een bestaande bestelwagen of vrachtwagen en is herkenbaar aan het extra bed boven op de cabine. In een alkoof is een ruim vast tweepersoons bed ondergebracht, ook wel alkoofbed genoemd. Het bed is ruim omdat het bed dwars geplaatst is waardoor het bed ongeveer 2 meter lang is. Het bed is te bereiken via een speciale wegneembare trap.
Omdat er in de leefruimte meerder slaapmogelijkheden aanwezig kunnen zijn is dit  type camper is populair bij de families met kinderen. Door de alkoof is er behoorlijke leefruimte gecreŽerd. De camper is hoger opgebouwd dan de andere type campers. De opbouw heeft bij moderne campers nauwelijks invloed op de rijeigenschappen. Camperbouwers doen er alles aan om het zwaartepunt van zo laag mogelijk te houden, dit komt ten goede van de rijeigenschappen.
Door de alkoof heeft de camper wel enigszins last van zijwindgevoeligheid en wordt het uitzicht door de alkoof enigszins beperkt. Directe instraling van de zon wordt daarentegen weer tegengehouden.
Een alkoofcamper alkoof wordt niet door iedereen gewaardeerd. Dat vindt zín weerslag in het over het algemeen lagere prijzen en zeker bij gebruikte campers is de prijs kwaliteitsverhouding erg gunstig.
Alkoofcampers zijn populair bij verhuurbedrijven omdat er veel ruimte voor een relatief lage aanschafprijs geboden wordt.